Skip to main content
Murer

Enkelte steder er støttemurer en ren nødvendighet, men en høydeforskjell i hagen eller gårdsplassen kan like gjerne bli et dekorativt element.

Det finnes mange ulike typer murer, og vår spesialitet er tørrstablede murer i naturstein eller betong.

En såkalt råkoppmur av skifer gir et naturlig og eksklusivt preg, og man kan med hånden på hjertet si at ingen mur blir lik. Skifer har vi mye av i Norge, og det er store variasjoner i farge og tekstur ettersom hvor i landet steinen kommer fra.

Murer av granittblokker gir god støtte, og et ryddig og fint utseende. Det brukes for det meste blokker i dimensjon 30x30 cm og 40x40 cm, men også større formater er aktuelle. Ettersom også granitten er en naturstein som tas ut av fjell er det store variasjoner i farge og utseende. Dette varierer også ut fra hvordan steinen er tilpasset og behandlet for å få den fasongen den skal ha. Vanlige begreper innen behandling av granitt er splittet, råhugget, knukket, prikket, flammet osv.

Produsenter som Asak og Aaltvedt produserer formstøpte stablemurer av betong. Også disse har mange ulike farger og fasonger, og valget av betongmur styres ofte av høyde og funksjon på muren. Her finnes det alternativer med glatt eller knukket front, murer som heller mye eller lite bakover, og større og mindre blokker.